اطلاعات کلی درباره شهر دبی
دُبِی،یکی از شهرها و شیخنشینهای هفتگانهٔ امارات متحده عربی است.دبی بیشترین جمعیت را در میان هفت شیخنشین کشور امارات دارد و بعد از شهر ابوظبی بزرگترین شهر کشور امارات است.اولین اشارههای تاریخی در دبی از سال ۱۰۹۵ میلادی ثبت شدهاست و اولین نشانههای شهرسازی در دبی به سال ۱۷۹۹ بر میگردد. موقعیت جغرافیایی مهم این شهر، باعث شد تا در قرن بیستم به یک بندر مهم تبدیل شود.
کشف نفت منجر شد تا کارگران خارجی برای کار در این شهر به سرعت به آن نقل مکان کنند به طوری که در مدت بسیار کوتاهی ۳۰۰ درصد به جمعیت آن اضافه شد و آن را به یکی از منابع مهم بینالمللی نفت تبدیل کرد. دبی جدید از زمانی که بریتانیا آن را در سال ۱۹۷۱ ترک کرد شروع به شکل گرفتن کرد. امروزه دبی به عنوان یک شهر جهانی و تجاری موفق و مهم در منطقه جای خود را پیدا کردهاست. اگرچه اقتصاد دبی با صنعت نفت رشد کرد اما بیشتر درآمد دبی از منطقه آزاد جبل علی، فروش ملک به اتباع خارجی در مناطق آزاد، اعطای اقامت، صدور مجدد کالا، ترانزیت مسافر و کالا و همچنین قسمت بزرگی نیز از گردشگری و دیگر خدمات مالی و تجاری تأمین میشود. دبی به تازگی توجه جهانیان را از طریق ساخت و سازهای بزرگ و عظیم و همینطور رویدادهای تفریحی و ورزشی هیجانانگیز به خود جلب کردهاست.
در سالهای پایانی دههٔ ۲۰۰۰ میلادی به خاطر بحرانهای مالی گسترده در جهان، ساخت و ساز املاک در دبی برای مدت ۳ سال با مشکلات جدی روبهرو شد. هر چند دبی توانست طبق یک برنامه تدریجی و مداوم خود را بهبود بخشد. در سال ۲۰۱۲ دبی ۲۲مین شهر گرانقیمت جهان و گرانقیمتترین شهر خاورمیانه معرفی شد.بیشتر پایتختها و شهرهای مهم دارای پرواز مستقیم به دبی هستند. بیش از ۸۰ خط هوایی به فرودگاه بینالمللی دبی میرود و از آنجا برمیگردد که موجب شده یکی از شلوغترین فرودگاههای دنیا شود.
دبی دارای آب و هوا بسیار گرم و خشک میباشد. دبی در فصل تابستان بسیار گرم، پر باد و خشک و در فصل زمستان نیز گرم است.دبی دومین شهر گرانقیمت در منطقه، و بیستمین شهر گرانقیمت جهان میباشد.در سال ۲۰۰۵ میلادی، ۱۷ درصد از جمعیت دبی را اتباع اماراتی تشکیل میداد. همچنین حدود ۸۵ درصد (۷۱ درصد از جمعیت کل امارات) از جمعیت مهاجر این شهر را اتباع آسیایی تشکیل میدهند که عمدتاً هندی (۵۱٪)، پاکستانی (۱۶٪)، بنگلادشی (۹٪)، فیلیپینی (۳٪) و جمعیت قابل ملاحظهای از سومالی که نزدیک به ۳۰،۰۰۰ نفر میباشند هستند. یک چهارم از جمعیت کل امارات هم اصلیت ایرانی دارند.
کارگران ساختمانی و عمدهٔ شهر هندی هستند و بعد از آنها پاکستانیها که کمی بیشتر از هندیها کار شخصی هم دارند و فیلیپینیها هستند. بازار سنتی و کوچک دبی مثل موبایل فروشها، بقالیها و لوازم یدکی خودروفروشیها و بقیهٔ کارها با سرمایهٔ کوچک بیشتر به دست ایرانیهای قدیمی ساکن دبی میگردد. پس از ایرانیها، عربهای سوری و پاکستانیها بازار سرمایه را در دست دارند. ایرانیهای زیادی هم برای سرمایه گذاری در بازار کلان به جز املاک به دبی آمدهاند که البته مشخصا تعدادشان از کسانی که در املاک سرمایه گذاری کردهاند بیشتر نیست.
زبان رسمی دبی، عربی مییاشد اما زبان انگلیسی به صورت گستردهای توسط ساکنان این شهر استفاده میشود به طوری که به زبان اولیهٔ این شهر تبدیل شدهاست. دیگر زبانهایی که توسط که توسط ساکنان این شیخنشین به طور گسترده استفاده میشود.دبی و دیره، بنادر مهمی برای تولیدکنندگان غربی است. بیشتر مراکز مالی و بانکها در منطقه بندری میباشد. دبی اهمیتش را به عنوان یک مسیر تجاری در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ به دست آورد.
شهر دبی تجارت آزاد طلا دارد. بندر جبل علی در دهه ۱۹۷۰ ساخته شده و بزرگترین بندر دستساز بشر در جهان است. اما دبی به صورت فزایندهای در حال پیشرفت به عنوان مرکزی برای صنایع خدماتی از قبیل فناوری اطلاعات و سرمایه گذاری میباشد. خطوط حمل و نقل توسط هواپیمایی امارات تقویت شده و در سال ۲۰۰۶ حدود ۲۸ میلیون مسافر را جا به جا کردهاست. همچنین در دبی مناطق آزاد برای صنایع بخصوص وجود دارد .
دبی دارای سبکهای مختلفی از معماریهای جهان میباشد. اما بسیاری از تفاسیر مدرن معماری اسلامی را میتوان در این شهر پیدا کرد. دبی نه تنها در نوآوری و ساختساز اسلامی در بین جهان عرب رتبهٔ اول را دارد بلکه به صورت بینالمللی هم در ردههای بالای ساخت و ساز قرار دارد.ساخت و ساز در دبی خیلی سریعتر از کشورهای غربی پیش میرود و علتش این است که نیروی کار ارزانی از آسیا در اختیار گرفتهاست. یکی از مهمترین علل پیشرفت در ساخت و ساز اینست که دبی در حال متنوع ساختن اقتصادش است.
در واقع دبی نمیخواهد به درآمد نفت که تصور میشود تا سال ۲۰۱۵ تمام شود، تکیه کند. از جمله اقداماتی که دبی را برجسته کرده، ساخت بلندترین برج جهان با ارتفاع ۸۲۸ متر و ساخت جزایر مصنوعی جهان و جزایر نخلی میباشد.آمار در سال ۲۰۱۰ نشان داد که تنها ۶ درصد از ساکنان این شهر از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده میکنند. این در حالی است که دولت دبی به شدت در حال سرمایهگذاری بر روی زیرساختهای حمل و نقل عمومی در سطح شهر میباشد. اما با این وجود تعداد خودروهای شخصی اضافه شده در هر سال کاهش نمییابد. این پدیده بروز ترافیکهای سنگین در دبی را سبب شدهاست.
دبی در حال غنی ساختن فرهنگش میباشد با ساخت دهکده فرهنگی دبی که شامل موزههای هنری و کتابخانهها و مدارس رقص و موزیک، فروشگاه کتابهای کمیاب و فضاهای باز برای تفریح و استراحت میباشد. دبی دارای چندین سالن تئاتر میباشد از جمله تالار سلطنتی، تئاتر جامعه دبی و تئاتر مدینه که میزبان بسیاری از کارهای هنری و تولیدات کشورهای غربی است. جشنواره بینالمللی فیلم دبی، جشنوارهای است که هر ساله در این شهر برگزار شده و ستارههای دنیا را از سراسر جهان جذب میکند.
گردشگری دبی بیشتر بر خرید است اگر چه جذابییتهای مدرن و تاریخی نیز دارد. در سال ۲۰۰۷ میلادی شهر دبی ۸اُمین شهر پربازدید جهان بود. انتظار میرود که در سال ۲۰۱۵ میلادی، ۱۵ میلیون گردشگر به دبی سفر کند. دبی از دیگر امارتهای امارات متحده عربی جدا و متمایز است زیرا درآمد نفت تنها ۶٪ از تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد و درآمد اصلی آن از منطقه آزاد جبل علی و گردشگری است. شهر دبی با دیگر شهرهای کشور امارات متفاوت است و بخش زیادی از درآمد آن توسط صنعت گردشگری تأمین میشود.دبی به «پایتخت خرید خاورمیانه» مشهور است و به تنهایی بیش از ۷۰ مرکز خرید بزرگ (شامل دبی مال، بزرگترین مرکز خرید جهان) را در خود جای دادهاست.
برای بازدیدکنندگان دبی، فرهنگ بعد از خرید در درجه دوم جذابیت قرار دارد. مناظری از فرهنگ قدیم دبی درحالیکه این فرهنگ تحت سلطه سرعت سریع پیشرفت اقتصادی شده میتواند در مناطق اطراف نهرها دیده شود. ساختمانهای اطراف نهر نشانگر یک شهر قدیمی است. دهکده غوص (قریة الغوص) و دهکده میراثی (قریة التراث)، ماهیگیری و یافتن مروارید را به نمایش میگذارد.
پاسخ دهید